1823: Osmanlı tahtının en uzun süreli sahibi ve çalkantılı bir dönemin tanığı olan Sultan II. Abdülhamid doğdu. Dışarıdan emperyalistlerin, içeriden ise hainlerin saldırılarıyla boğuşan bir dönemde tahta çıkan Abdülhamid, denge politikası ve Avrupalı devletlerin iç çekişmelerini kullanarak toprakları korumayı başardı. Aynı zamanda matbaacılığa da önem veren Abdülhamid, yok olmaya yüz tutmuş birçok İslami eserin yeniden basılmasını sağladı.

1859: Kızıldeniz'i Akdeniz'e bağlayan hayati bir ticaret yolu olan Süveyş Kanalı'nın kazılmasına Mısır'ın Port Said kentinde başlandı.

1915: Çanakkale Boğazı'nı ele geçirmek için İngiliz ve Fransız kuvvetleri harekete geçti ve kara savaşları başladı. Bu kahramanca direniş, Türk tarihinde unutulmaz bir yer edindi.

1926: Rıza Han Pehlevi, İran'da şaha dönüşerek yeni bir dönemin kapılarını araladı.

1926: Türk subaylarının evlilik yaşına dair önemli bir karar alındı. Zabitler ve askeri memurların 25 yaşını tamamlamadan evlenmemelerine ilişkin kanun kabul edildi.

1945: Milletler Cemiyeti'nin yerini alacak olan Birleşmiş Milletler'in kuruluşuna 46 ülkeden gelen delegeler San Fransisco'da bir araya gelerek imza attılar. Türkiye de bu önemli toplantıya Dışişleri Bakanı Hasan Saka başkanlığındaki bir heyetle katıldı.

1962: Tartışmalı kararlarıyla her daim gündemde kalan ve birçok kesimin tepkisini çeken Anayasa Mahkemesi kuruldu.

2001: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na özerklik getiren yasa kabul edildi.

2005: Japonya'da trajik bir olay yaşandı. Tren kazası sonucunda 107 kişi hayatını kaybetti.

2015: Nepal'i sarsan büyük bir felaket! 7,9 büyüklüğündeki depremde en az 8 bin kişi hayatını kaybetti, 19 bin kişi de yaralandı.

Muhabir: Basri Akaydın