Diyarbakır- Bismil ilçesindeki Şeyh Serdar Cengiz, H Abdullah Nasıranlı, Şeyh Ali Öngören ve Hacı Vehbi Kutlay öncülüğündeki ileri gelenler, olayın büyümemesi için tarafların aile fertleriyle görüştü.

BU BARIŞTA ŞEYH’LER ÖNCÜLÜK ETTİ

Barış için Bismil ilçesinde Kanaat Önderlerden Şeyh Serdar Cengiz, H Abdullah Nasıranlı, Şeyh Ali Öngören ve H Vehbi Kutlay her iki tarafla görüşerek barışmalarını sağladı. 

Mele İshak Aydın, Kanaat Önderi ve Başören köyü muhtarı İsmail Menteş, ve H. Salıh Özaydın’da barışa destek sağladı.

 Diyarbakır Ofis camide bir araya gelen aileler, yaşanan tatsız olayı bitirerek barışa zeytin dalı uzattı.

I M G 2939I M G 2940

DİYARBAKIR OFİS CAMİDE BARIŞ 

Yapılan görüşmelerin ardından Diyarbakır Ofis semtinde yazıhanesi bulunan Şeyh Serdar Cengiz’ın işyerinde barış yapılacaktı. Barış tarafların sayısı çok olduğu için, Ofis Camisinde barış töreni düzenlendi. Aile fertleri camide Kur'an-ı Kerim'in altından geçerek barıştı. 

I M G 2935

BÖLGEDE ŞEYH VE DİN ADAMLARININ TOPLUMSAL BARIŞTA ÖNEMİ 

Toplumsal barışın sağlanmasında medrese şeyh ve alimlerin rolü büyüktür. 

Geçmişte olduğu gibi bugünde medreseler ve şeyhlerimiz işlevsel olarak büyük öneme sahiptir. 

Şeyhler toplumsal barışa büyük yansıması var”

Şeyhler yüzyıllarca toplumun dinamikleri olduğu gibi, bugünde toplumun dinamikleridir. 

Toplumumuzda, İster ailevi olsun ister ticari olsun isterse de başka konularda herhangi bir sıkıntı olduğunda, vatandaşlarımız şeyh ve din adamlarına  dertlerini anlatıyorlar. Şeyhler ellerinden geldiğince bunların dertleriyle ilgileniyor, bu sorunları çözmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla medreselerimizin bölgemizde büyük önemi var. Bu medreselerimizde büyük şahsiyetler, büyük zatlar yetişmiş. O gelenek devam ediyor. 

Kan davalarının çözümünde medreseler büyük öneme sahip”

Kan davalarının barışla sonuçlanmasında Toplumun kanaat önderleri olan Şeyhlerin  büyük önem taşıdığını ifade eden Şeyh Ömer İşgören,  Hem Medreselerimiz ve şeyhlerimiz , kan davalarının çözümünde büyük öneme sahip. İnşallah bu hizmetler devam edecek. Burada bir irfan geleneği var. Bu irfan geleneğinde edep, ahlak, terbiye, insanların birbirine karşı sevgi ve saygısı var. Şefkat ve merhametin ne demek olduğunu en güzel şekilde orada öğreniyorlar.” diye konuştu.

Muhabir: Sedat Erdinç