Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 4 Kasım 2016’da HDP’li siyasetçilere yönelik düzenlenen operasyonların ve tutuklamaların 10’uncu yıl dönümü dolayısıyla Ankara’da Adalet Bakanlığı önünde bir araya geldi.
DEM Parti milletvekillerinin katıldığı basın açıklaması ve oturma eyleminde, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere tutuklu siyasetçilerin durumuna dikkat çekildi.
Parti temsilcileri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını ve tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılmasını talep etti.
Koçyiğit: “Bu hukuk mu? Bu adalet mi?”

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, yaptığı açıklamada siyasetçilerin uzun yıllardır cezaevinde tutulmasını eleştirdi.
Koçyiğit, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’nin en büyük vurgununu yapanlar korunup kollanırken, sadece düşüncelerini söylediği, siyaset yaptığı için; daha özgür, daha demokratik bir ülkede yaşamak için mücadele eden arkadaşlarımız hâlâ demir parmaklıkların arkasında tutulmaya devam ediliyor. Peki bu hak mı, reva mı? Bu hukuk mu? Bu adalet mi?”
Temelli: “AİHM kararları uygulanmıyor”

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de tutuklu siyasetçilerin yargı süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Eski eş genel başkanların ve diğer siyasetçilerin 10 yıldır cezaevinde bulunduğunu belirten Temelli, mahkemelerin tutumunu eleştirdi.
Temelli, “Mahkemeler hukuk tanımıyor, anayasayı tanımıyor, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını tanımıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi.
Akın: “Silahların bırakılması eşittir barış demek değil”
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ise açıklamasında barış süreci ile demokratikleşme arasındaki ilişkiye dikkat çekti.
Barışın yalnızca silahların bırakılmasıyla sağlanamayacağını savunan Akın, bağımsız bir hukuk sisteminin önemini vurguladı.
Akın, “Silahların bırakılması eşittir barış demek değil. Demokrasinin gerçekten hayata geçmesi için bağımsız bir hukuk sisteminin olması lazım ve bu darbe zihniyetinin ortadan kalkması lazım” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanlığına tahliye çağrısı
Adalet Bakanlığı önünde gerçekleştirilen eylemde, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve tutuklu diğer siyasetçilerin serbest bırakılması yönündeki talepler tekrarlandı.
DEM Parti temsilcileri, AİHM kararlarının uygulanmasının hukukun üstünlüğü ve demokratikleşme açısından önem taşıdığını belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
Basın açıklaması ve oturma eylemi, tutuklu siyasetçilerin durumuna ilişkin taleplerin dile getirilmesinin ardından sona erdi.





