I M G 2483Diyarbakır, Bismil, Batman, Hasankeyf, Cizre ve Musul’dan geçen Dicle, Bağdat’ı tam ortasında geçer, şehri ikiye böler, 3 milyar yıldır akıyor. 

Dicle nehri, Şattul Arap’ta Fırat’la birleşen Dicle, buradan Basra Körfezi’ne dökülür.

I M G 2486

TEVRAT, İNCİL VE KUR’AN DA ADI NEDİR? 

Tevrat’ta Digris, İncil’de Tigris, Kuran’da Dijle olarak geçen nehrin bu dinler için kutsal olduğuna inanılır. 

Dicle ırmağı, Fırat ırmağı ile birlikte Mezopotamya'yı oluşturan iki büyük nehirden en doğuda olanıdır.

Mezopotamya'ya hayat veren Fırat ve Dicle nehirleri, Irak'ı baştan aşağıya kat ederek, Basra'nın El-Kurna ilçesinde adeta bir hamam kurnasında birleşmekte. Nehirler burada Şatt'ül-Arap adını alarak, içinden geçtiği şehrin ismini alan Basra Körfezi'ne dökülmektedir.

I M G 2487Not:fotoğraf Tepehaber Facebook -Fotoğraflar Tepe beldesi ve Bozçalı bitişiklerin
 

PEKİ DİCLE. NEHRİ KİME AİT! 

Dicle nehri, Orta Doğu'da yer alan en büyük ve en önemli nehirler arasında yer alır. Dicle nehrinin toplamda 4 havza ülkesi vardır. Bu ülkeler ise; Türkiye, Irak, Suriye ve İran'dır.

Dicle nehri, aynı zamanda enerji üretmeye meyilli olan bir nehirdir.

Dicle Nehri'nin akış hızı yani debisi çok fazla olan bir nehirdir.

Kış mevsiminin ardından karlar eriyince Dicle nehrinin taşıdığı su haznesi daha çok artar.

Mezopotamya bölgesinde çok sık kullanılan önemli bir yoldur.

I M G 2490

DİCLE NEHRİ SUYU FIRATTAN FAZLA 

Zengin tarımcılık imkanı da sunar.

Mart ve Mayıs aylarında Dicle nehrinin taşımış olduğu su haznesi diğer aylarda olduğunun yarısı kadardır. Bu aylarda ise, çok daha az su taşır.

Dicle nehrinde yer alan sulama kanalları sayesinde bölgelere sulama da sağlanır.

I M G 2489I M G 2488

HALK DİLİNDE DİCLE NEHRİ DİŞİ (KADIN), FIRAT NEHRİ İSE ERKEKTİR 

Dicle nehri, Fırat nehrine göre çok daha fazla su taşır.

Fırat nehrinden çok daha kısa olmasına rağmen Fırat nehrine göre çok daha fazla su taşır.

Mezopotamya'da bulunan Fırat ile birlikte en önemli iki nehrinden birisidir.

Dicle nehri 1.900 kilometre uzunluğuna sahip olan Dünya'nın en uzun nehirleri arasında yer alır.

Orta doğunun hayat kaynaklarından birisi olan Dicle Nehri Türkiye’nin de en önemli nehirleri arasında yer alır. 

Dicle Nehri'nin Türkiye’deki uzunluğu yaklaşık olarak 530 km’dir. Nehrin Türkiye’deki ortalama debisi ise, 1.014 m³/s’dir. Bu nehir Diyarbakır, Elazığ, Mardin, Batman illerinden geçer. Yaklaşık 40 km uzunluğundaki Türkiye – Suriye sınırında ilerleyen bu nehir, Türkiye – Irak – Suriye sınır üçgeninin yer aldığı noktadan Irak’a doğru geçiş yapar.

I M G 2491

BİSMİL’DE ESKİ MEDENİYETLER HEP DİCLE NEHRİ KENARINDA YAPILMIŞTIR

Bismilin hayat kaynağı olan Dicle nehri Bismil’de ekonominin can damarıdır. 

Bismil Dicle nehri sayesinde değeri artar.

Üçtepe höyüğü, Gırıcano, Heremı usı, Ziyarettepe, Kerevelyan, Gırıdımsı, kavuşan höyüğü, Kortik tepe ve bir sürü medeniyetler nehrin kenarında kurulmuştur.

Şarkılara, edebiyata konu olan Nehir'in Bismil bölümü;

Bismil’de şu ana kadar islah çalışması yapılmamış olması büyük bir eksikliktir. 

Bismil belediyesi Dicle nehri üzerinde projeleri şu ana kadar hiç bir belediye başkanı hayata geçirmedi. 2017 yılında Bismilin başarılı kayyumu Turgay Gülenç, Belediye ile DSİ işbirliğinde 9 Dsi iş makinesi ile islah çalışması başlattı. 1 ay sonra Nusaybin’de Hendek operasyonları nedeniyle DSİ iş makineleri Bismil’de alındı. Proje yarın kaldı.

Bismil ilçesinde Köseli’den Aralık köyüne kadar nehri islah edilerek, genişletmesi, önüne su havzası oluşturulması ve nehrin kenarında Nehre ait 1800 dönümlük alanın en azında 600 dönümü yap işlet devret modeli ile 100 farklı proje yapılabilir. 

Ayrıca Bismil köprüsü aşağısında set yapılarak su debisi yükselmesi ile KELEK ile vatandaşın gezdirilmesi ile ilçeye Turizmin gelişmesi sağlanır. 

Ama nerede babayiğit bu projeleri hayata geçirecek belediye başkanları. 

I M G 2492

Zengin bir canlı çeşitliliğine sahip Dicle Vadisi içerisinde Diyarbakır için önemli ekonomik ve ekolojik yaşam alanı olan ve 2015 yılında UNESCO tarafından Diyarbakır Sur’larıyla birlikte Dünya Kültürel Mirası listesine alınan, ancak korunması için herhangi bir adım atılmayan Hevsel Bahçeleri de Dicle Nehri’yle aynı akıbete uğruyor. Dicle nehrinde kaçak kum taşınıyor. Güvenlik güçleri buna ses çıkarılmaması vatandaşta anlamış değil, Bismil bölgesinde Dicle nehri kumu, tüm Bismillilere aittir. 

Nehirde bulunan 46 balık türünün yaklaşık 20 tanesi endemik tür balık vardır. Nehir sisteminde meydana gelecek kaçak kum taşıması nedeniyle bozulmalar veya nehir sisteminin değişikliğe uğraması, balık türleri habitatlarının, yaşam alanlarının değişmesi balık türlerini büyük ölçüde etkileyerek ve yok olmaya doğru götürmemesi için Nehrimize sahip çıkalım. 

DİCLE NEHRİ ESKİ ÇAĞLARDA VARDIR

Dicle Fırat nehirlerinin çok eski çağlardan, Hz. Nuh’tan beri beşer tarihi için önemli bir konumu vardır. 

Bölge Hz. Nuh Tufanından sonra insanlık tarihinin ilk yerleşim alanı olduğu için üç semavî din mensuplarının da sahip olduğu ortak değerler söz konusudur. Bereketli ve tatlı sularıyla tüm Mezopotamya ovalarını milletlerini sulamıştır bu iki nehir. Çevresinde bu gün tarih olmuş yüzlerce devlet kurulmuş ve çeşitli savaşlara şahit olunmuştur. 

Günümüzde de bu iki nehir ve kolları üzerinde kurulan barajlarla Hidroelektrik santralleriyle üçüncü bir Fırat olabilecek özelliğe sahip dev tünelleriyle; hem bölge, hem ülke hem de Ortadoğu’da toprakları bulunan diğer ülkelerin, öte yandan GAP’la ortaya çıkacak her alandaki potansiyeli kıskanan sömürgecilerin dikkatini çekmiştir. 

Bu ve benzeri sebeplerden dolayı dış güçler bölgemizi sürekli karıştırmışlardır ve karıştırmaya da hâlâ devam etmektedirler. Bu durum GAP ile daha da önem kazanmıştır. Ayrıca yer altı envanteri açısından da tam bir Altın hilal ve Havza olan bölgemiz için önemli hayat kaynağımızdır. 

Dicle nehri ise Sümerler tarafından İdigla şeklinde tabir edilmiştir.

Asurlular döneminde Tepe beldesinde ZİYARET TEPE eyalet olarak kullanıldı. Dicle nehri bitişiğinde kurulmuştur. 

Dicle ve Fırat nehirlerinin birleştiği yerin ilk uygarlıkların ortaya çıktığı yer olduğuna inanılmaktadır. Antik çağlardan beri nehir havzasında Sümer, Akad, Babil, Asur ve Abbâsîler de dahil olmak üzere imparatorluklar ortaya çıkmış ve yıkılmıştır.

Tigris Kürtçe ne demek?

Modern Türkçe ve Farsçada Dicle, Kürtçede dicle, dîjle'dir. Dünyada Diclenin bilinen adı Tigris'tir.

I M G 2483

Dicle Nehri hangi Peygambere aittir?

Ancak yetimlerin, dul kadınların, yoksulların, fakirlerin, vakıf mal ve mülklerine geldiğinde güzergâhını değiştir ki su bunlara herhangi bir zarar vermesin.” Danyal peygamber de bu emre uyarak Dicle nehrinin güzergâhını belirler.

Hangi nehrin altında altın var?

FIRAT NEHRİ'NDE 40 BİN 700 TON GÖRÜNÜR ALTIN BULUNUYOR 

Fırat Nehri'nin altında altın var mı?

Araştırmacı Yazar Haluk Özdil, Fırat Nehri'nin altındaki 40 bin 700 ton görünür, 10 bin 600 ton da muhtemel altın ile ilgili açıklamalarda bulunarak altının çıkarıldığı takdirde ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Peygamberimizin hadislerde belirtilen tehlike yanı altın yüzünde savaş, nihayet Fırat nehrin altında keşfedildi. 

Sonraki bölümde Fırat nehrinde bahsedeceğiz. 

Kaynak: Haber Merkezi