Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze ve Batı Şeria'nın işgal altında tutulmasının yasadışı olduğunu ve "zaten illegal olan bir uygulamanın bir de illegal bir ablukayla tahkim edilmesinin ve bunun hukuki görülmesinin mümkün olmadığını" söyledi.

Davut ğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın özel temsilcisi Nebil Şaat ile Resmi Konuttaki görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, Gazze ve Batı Şeria'daki yasadışı uygulamanın sona erdirilmesi için "uluslararası alanda hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini" bildirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmede iki konuya odaklandıklarını, birincisinin, Filistin devletinin BM'de tanınması olduğunu belirtti. Türkiye'nin bu konudaki tutumunun "çok net ve açık" olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Bu, aslında çok geç kalmış bir karardır. Filistin halkı, bütün diğer onurlu halklar gibi devlet olarak kendi devletlerine sahip olmak, kendi egemenliklerine sahip olmak ve bunun dünyaca tanınmasını talep etmekte tamamıyla haklıdır ve bu talepleri mutlak anlamda da kabul görmelidir" diye konuştu.

"Filistin devletinin tanınmasının, Filistin halkına yapılmış bir lütuf olmadığının" altını çizen Davutoğlu, Filistin devletinin tanınmasının Filistin halkının "en doğal hakkı" olduğunu söyledi. Davutoğlu, tanınmanın uluslararası toplumun borcu olduğunu ve bu borcun ödenmesinin de vaktinin geldiğini belirtti.

Türkiye'nin, Filistin devletinin verdiği diplomatik mücadeleye her türlü desteği verdiğini ve vermeye de devam edeceğini kaydeden Davut ğlu, bu konuda yürütülen kampanyanın da birlikte planlandığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi