1512: Osmanlı İmparatorluğu'nda yeni bir sayfa açıldı. Yavuz Sultan Selim, babası II. Bayezid'i tahttan indirerek tahta çıktı. Yavuz Sultan Selim, doğuya düzenlediği seferler ve hilafeti İstanbul'a taşımasıyla Türk tarihinde önemli bir yere sahip. Farklı kişilik ve işleriyle de en çok tartışılan ve adından söz ettiren padişahlardan biri.

1830: Osmanlı Devleti, uzun süren çekişmelerin ardından önemli bir adım attı. Yunan Devleti'nin kurulması hususunda hazırlanan protokolü imzalayarak, Yunan Devleti'nin varlığını resmen kabul etti. Bu olay, Osmanlı tarihinde dönüm noktası olarak nitelendiriliyor.

1877: Savaş çanları çaldı! Rusya, Eflak ve Boğdan'a girerek Osmanlı'lara savaş açtı. 93 Harbi olarak anılan bu savaş, Osmanlı ve Rusya için büyük kayıplara yol açtı.

1919: Anadolu işgal altındaydı. İtalyan askerleri, İtilaf Devletleri'nin Anadolu'yu işgal etme planı doğrultusunda Konya'ya girdi. Bu olay, Anadolu direnişinin daha da güçlenmesine neden oldu.

1969: Vietnam Savaşı'nda yaşanan trajedinin boyutları ortaya çıktı. Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam Savaşı'nda ölen askerlerin sayısını 33.641 olarak açıkladı. Bu sayı, savaşın vahşetini gözler önüne serdi.

1980: İran'da gerginlik tırmanıyordu. Rehin tutulan 52 ABD'liyi kurtarmak için girişilen kurtarma operasyonu başarısızlıkla sonuçlandı. Operasyonda 8 ABD askeri hayatını kaybetti.

1981: Demokrasiye darbe vuruldu. Milli Selamet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve 33 arkadaşı, 'laikliğe aykırı hareketten' yargılanmaya başladı. Bu olay, Türkiye'de siyasi kutuplaşmayı derinleştirdi.

1983: Siyasette yeni bir umut ışığı doğdu. Milli Güvenlik Konseyi'nin siyasi partilerin faaliyetlerini yasaklayan kararı kaldırıldı. Bu karar, Türkiye'de demokrasiye dönüşün önünü açtı.

2000: Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. Cumhurbaşkanı seçildi. Koalisyon ortakları, 9 saatlik zirvenin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanı adayı olmasında uzlaştıklarını kamuoyuna açıkladılar. Sezer, cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı.

2004: Kıbrıs'ta barış umutları yeşerdi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs'ta çözüm için hazırladığı plana ilişkin referandum yapıldı. Kıbrıs Türkleri tarafından kabul edilen plan, Kıbrıs Rumları tarafından reddedildi ve barış umutları suya düştü.

2004: Bilgiye erişim kolaylaştı. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanun ile vatandaşlar, yasalarla veya mahkeme yoluyla gizlilik kararı bulunmayan tüm konularda bilgi alma hakkına sahip oldu.

2020: Türkiye, COVID-19 salgını ile mücadele ediyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgın ile mücadele sürecine ilişkin gelişmeleri ve öngörüleri paylaştı. Koca, İstanbul'un Türkiye'nin Vuhan'ı olduğunu ve salgının kontrol altına alındığını açıkladı.

Muhabir: Basri Akaydın