Bismil ilçesinde DEM Parti İlçe Başkanlığı önünde toplanan grup, sloganlar eşliğinde Meydan Parkı’na kadar yürüdü. Burada grup adına kısa bir açıklama yapan DEM Parti Bismil İlçe Eşbaşkanı Mustafa Kurt, her akşam saat 21:00’dan itibaren evlerde, balkonlarda ve sokakta ‘ses çıkarma’ eylemi yapacaklarını söyledi.

Kurt, konuşmasına şunları ekledi:

Bismil’de ‘Ses Çıkarma’ Çağrısına Destek 2

“Herkes duyarlı olsun, herkes oylarına, iradesine sahip çıksın, bizler Bismil Halkı olarak yarın, irademizin takipçisi olacağız. Sizleri takdir ediyorum ve çok teşekkür ediyorum”

Burada yapılan açıklamanın ardından grup, Meydan Parkı, Kardeşlik Parkı, Barış Bulvarı ve ardından ilçe başkanlığına kadar yürüdü.

Grup sık sık “Abdullah Zeydan onurumuzdur”, “Yaşasın Van’ın direnişi”, “Bismil uyuma sıra sana gelecek” şeklinde sloganlar attı. Grubun yürüyüşü ilçe başkanlığı önünde sona ererken, gruptan bazılarının yarın yapılacak etkinlik için Van’a doğru yola çıktıkları belirtildi

Bismil’de ‘Ses Çıkarma’ Çağrısına Destek 3

Yürüyüş boyunca geniş güvenlik önlemleri alan polis ekipleri, gurubu dağılmaları konusunda sık sık anons yaparak uyardı.

DEM Parti Diyarbakır İl örgütünden ‘ses çıkarma’ çağrısı

DEM Parti Diyarbakır İl örgütü, Van Büyükşehir Belediye seçimlerini kazanan Abdullah Zeydan’ın mazbatasının verilmemesi nedeniyle vatandaşları, her akşam saat 21:00’da ses çıkarmaya, ‘ses çıkarma’ eylemine destek vermeye çağırdı.

DEM Parti Diyarbakır İl Örgütü’nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Amed halkına çağrımızdır! Kürdistan kentlerimizde başlayan AKP-MHP faşizminin irade gaspına karşı her akşam saat: 21:00’da SES çıkarma eylemiyle tüm halkımızı kentlerimizi sahiplenmeye davet ediyoruz.”

 

Neler yaşandı?

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesi kararının geri alınmasının ardından seçimi ikinci sırada bitiren AK Parti adayı mazbatayı almak için İl Seçim Kurulu’na başvurdu.

İl Seçim Kurulu mazbatayı seçimi kaybeden AK Parti Van Büyükşehir adayı Abdulahat Arvas'a verdi.

31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti Van adayı Abdulahat Arvas %27,15 oranında oy almıştı.

DEM Parti adayı Abdullah Zeydan ise %55,48 oranında oy ile seçilmişti.

DEM Parti ayrıca Van'ın 14 ilçesinin tamamını kazanmıştı.

Muhabir: (Murat Tanrıkulu)