Kısa bir süre önce YouTube da yayınlanan yer6 adlı programda Diamond Tema adlı bir araştırmacı, sosyal medya fenomeni Asrın Tok ile karşı karşıya gelmişti. Diamond Tema kendini agnostik (dinsiz) olarak tanımlarken, Asrın Tok ise şeriatı savunmak üzere orada bulunuyordu.

 "Tema, şeriata neden karşı çıktığından bahsetti ve Tok’a karşı kullandığı argümanlarda hadis derlemesi Sahih-i Buhârî’den örnekler verdi. Tema’nın “Şeriatın haricindeki hiçbir sistemde altı yaşındaki bir kızla evlenemezsin” yönündeki sözleri ve Hz. Muhammed ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle “halkın bir kesimini ve dini değerleri aşağılama” suçlarından hakkında soruşturma başlatıldı, yakalama kararı çıkarıldı."

Konuyu bilenler bilir, Adalet bakanlığı Hz. Muhammed'e hakaret ettiği gerekçesiyle Diamond Tema hakkında tutuklama kararı çıkardı. Konu ise şu:

Hz. Muhammed'in Hz. Ayşe ile kaç yaşında evlendiği üzerine olan dolaylı söylemi. Diamond sahih kaynaklar arasında kabul edilen buharide yazanları dile getirdiğini, fazladan bir şey söylemediğini iddia ediyor. Bu durumu aydınlatma konusunda hiçbir şekilde ilahiyatçılar arasında ortak bir tutum göremiyorum. Herşeyi geçtim kimi sözde ilahiyatçılar açıklama, insanların aklındaki soruları giderme zahmetinde bile bulunmamışlar. Birkaçının söyledikleri şu şekilde:

"Çocuk doğru söylüyor. Çocuk zaten bir şey de demiyor, iftira da atmıyor. Hadis kitaplarındaki, sistem tarihi bilgisini tekrar ediyor. Diyanet’in görüşü de dokuz yaşında evlendiği şeklindedir”

"Hz. Ayşe, ister 9 yaşında olsun isterse 19 olsun. Sana ne ulan. Bizim için bir sorun yok."

(Tebyin "açıklama" vazifesini hakkıyla yerine getirmiş bir peygamberin ümmeti nasıl olur da böyle bir söylemde bulunur?)

"Esma, Hz. Aişe'nin baba bir kardeşidir. Hz. Esma, Hz. Aişe'den 10 yaş büyüktür. Hicret sırasında evli olan Hz. Esma, Abdullah'a hamileydi. Hz. Esma bu dönemde 27 yaşındaydı. Hz. Esma, Hicri 73 yılında vefat ettiğinde ise 100 yaşındaydı. Bu durumda Hz. Aişe'nin Peygamberimizle evlendiğinde yaşı 17 civarındaydı. Hz. Esma 27, Hz. Aişe 17 yaşındaydı. Bu husustaki çeşitli tarihi kaynaklar vardır."

"Mısır gibi ülkelerde özellikle köylerde kızların yaş sayımı genellikle ergenlik dönemi esas alınarak yapılır. Mesela "Şu kız 10 yaşındadır" denilirse bu şu demektir: "Bu kız 10 yıl önce ergenlik yaşına varmıştır."

Tema'nın kendi ifadeleri ise şu şekilde:

"Olay tamamen, bir Müslüman’ın bir dinsize tartışma kaybetmesini örtbas etme çabasından ve iktidarın da talip olduğu bir kesimin gazını almaya çalışmasından ibaret. Bana ceza aldırarak insanların içini rahatlatacaklar. Halbuki ne hukuken ne de dinen yanlış bir ifade kullandım. Ne aşağıladım ne hakaret ettim ne de iftira attım. Diyanet’in ve tüm Müslüman din adamlarının sahih dediği kaynakları kullandım. Eğer ortada bir hakaret varsa bu durumda diyanete dava açmaları gerekir."

Kimisi ise bu tartışmayı iki 'ergen' in tartışması olarak yorumlamış. Sizlerin bu konuda ne düşündüğünüzü merak ediyorum...

Bu konunun devamını getirmeye çalışacağım ileriki yazılarda. Bunu hem kafası karışmış olanların aklındakileri az da olsa 'toparlamak' için hem de dinimize yönelik oluşturulan bu algıyı anlamlandırabilmek için yapacağım...

Devamında görüşmek üzere...