Hemen hemen Türkiye’de bütün ilçelerin tarihi kitapları varken neden Bismil tarihi kitabı yok.  Bismil Kaymakamlığı ve Bismil Belediyesi tarafından Bismil’in Tarihine ışık tutacak bir kitap hazırlaması,  İlçe için Bir kaynak olarak kullanılabilecek kitabın yerelden ve bölgesel tarih içerisinde anlatılacak bir kitap; 

        Bilindiği üzere Bismil tarihi fazla eski değil, 1932 yılına kadar köy konumundadır. En azında Kaymakamlık veya Belediye tarafından Bismil Melek yüksek okulda veya diğer yerlerde yerel bir ekipte olacak şekilde BİSMİL TARİHİ ile ilgili kitap hazırlanabilir.

        Kurulacak 3-4 kişilik ekip, 2 ay içinde Bismil’de yaşlılardan, arşivlerden, kaynak ve belgelerden Bismil tarihi, yeni ve eski fotoğraflarıyla 200-300 sayfalık bir kitap hazırlanabilir, Yoksa çocuklarımız Bismil tarihi hakkında bilgi sahibi olmayacaklar.

Bismil kadar geçmişi olmayan yerleşim yerlerine ait kitapları görüp okudukça içten içe Bismil’e dair hüzün duyuyoruz.

Sorumlusu hepimiz iz.  İyi Bir tarih okuru olarak yaşadığımız Güzel Bismil’de tarihi süreçlerin bilen çok kişi var ama yazıya dökülmüyor. Hayatların kaybedince bilgileri de kayboluyor. Bismil’de duyarlı insanlar Bismil hakkında bilgileri kaleme dökmek boyunların bir borcu olduğunu hissetmemeliler.

Bismillin Asur döneminde kalan kalıntılar dışında, İlçenin Cumhuriyet dönemine kurulmuş olması bilgi çokluğu sayılır. İlçede görev yapmış Kaymakam ve Belediye Başkanlarına ait yeterli arşiv çalışması yapılırsa ve Bismil de yaşlılardan bilgi toplanarak kitap hazırlanabilir.  Bismil’in 3 belde ve 110 köyü bulunmaktadır. Örnek Tepe beldesi tarihi Bismil’den daha eski, Bismil 1932 yılına kadar şimdiki Bakacak köyüne, o zaman Bakacak nahiyesine bağlı bir köy idi, buradaki nahiyeler Batman Beşiri ye bağlı idiler. Araştırma yapılırsa BİSMİL’İN TARİHİ ‘’ GEÇMİŞTEN GELECEĞE BİSMİL’ KİTABI OLACAKTIR.

 SAYIN KAYMAKAM VEHBİ BAKIR VE BELEDİYE BAŞKANI CEMİLE EMİNOĞLU’NA ÇAĞRI    

Diyarbakır’ın son yıllarda yükselen değeri Bismil’in bu hale gelmesinde Kaymakam ve Belediye başkanlarının emeği ve katkıları vardır. İşte bu hizmet kervanına birde yazılı bir eserle tarihe tanıklık edilmesi gerekiyor.  Bismil’in Geçmişini anlatan kapsamlı bir eser yok,  Emek verilmiş, masa başında hazırlanmış bilgiler değil,  baskısından, fotoğraf kalitesinden güzel hazırlanmış bir eser hazırlanırsa, Bismil için geleceğe dair kaynak olarak kalacaktır. Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkanı aslen Bismilli değil, ama böyle bir kaynak hazırlamasında emeği geçerse Bismil halkı onları unutmayacaktır.

 KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKMAK GEREKİYOR.

Bismil sınırları içerisinde sit alanları ve ören yerleri vardır.  Bismil’e bir kültürel hazine oluşturan ve katkı sunan herkese Bismil halkı  teşekkür edecektir. İlk defa ilçemizin tarihini, kültürünü, köylerini mahallelerini geçmişiyle birlikte tanıtan kaynaklı bir eser yazılması zorunlu olmuştur.

Bismil’in tarihiyle buluşturulması, bilgilerin kayıt altına alınması sizce de daha güzel olmaz mı?

Haydı Bismil halkı Bismilli tarihiyle buluşturalım.

Bismil Haber Gazetesi