Diyarbakır Bölgesinde özellikle çok tercih edilen Mehir (Lebeni) nedir? Nasıl yapılır? Kimilerine göre ayran çorbası, ya da yoğurt çorbası denilen Mehir (Lebeni) tarifi…

Diyarbakır 10 bin yılı aşkın tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Diyarbakır’da çoklu medeniyetin izleri her alanda olduğu gibi mutfak alanında da ortaya çıkıyor. Diyarbakır, tarih ve kültürünün yanı sıra zengin mutfağı ile de ön plana çıkıyor.

Diyarbakır’da tarihten günümüze gelen yüzlerce meşhur lezzet var. Geçiş güzergahında olması nedeniyle Diyarbakır hem Mezopotamya hem Anadolu hem de Ortadoğu’nun mutfak kültüründen nasiplenmiş. Birçok lezzetin merkezi olan Diyarbakır’ın kendine özgün coğrafi işaret almış birçok ürünü de var.

Diyarbakır’ın geçmişten günümüze bilinen lezzetlerinden birisi de aperatif bir ürün olan mehirdir. Anadolu taraflarında lebeni ya da yoğurt çorbası olarak da bilinen Diyarbakır’ın mehiri nedir? Nasıl yapılır?

Diyarbakır Usulü Mehir Tarifi İçin Malzemeler

1 çorba kasesi buğday

3 çorba kasesi yoğurt

1 tane yumurta

1 yemek kaşığı un

Tuz

Üzeri için,

İsteğe bağlı nane

Diyarbakır Usulü Mehir Nasıl Yapılır?

Öncelikle buğdayımızı düdüklüde 10 dakika haşlıyoruz.

Ayrı bir tencerede yoğurdumuzu yumurtamızı ve unumuzu iyice çırpıyoruz.

Birazda açılması için suda ekliyoruz.

Haşlanan buğdayı çorbamızı yapacağımız tencerede iyice yumuşayıncaya kadar tekrar kaynatıyoruz.

Üstüne biraz daha kaynar su ekleyebiliriz.

Yaptığımız yoğurt karışımımızı yavaş yavaş ekleyip bir yandan da kesilmemesi için sürekli karıştırıyoruz.

Kaynamaya başlayınca karıştırmayı bırakabiliriz. Biraz da tuz ekleyelim.

10 dakika kadar kaynatıp altını kapatıyoruz.

Herkese afiyetler olsun sevgiler.