Hepimizin bildiği gibi yöremizde Temmuz-Ağustos ve kısmen Eylül-Ekim ayları düğünlerimizin yoğun olarak yapıldığı aylardır. Toplumumuzda düğün şenlik demektir. Akrabalarla eşle, dostla beraber yapılır. Gelen misafirlere yemekler ikram edilir ve en iyi şekilde ağırlanmaya çalışılır. Misafirler de düğünün şenlik içinde geçmesi için elinden geleni yapar, kimi oyun oynar halay çeker, kimi yeteneğine göre içinde çeşitli şakaların olduğu çeşit çeşit oyunlar oynamak vazgeçilmez geleneklerimizdir.

Ancak silah teknolojisine bağlı olarak halkın elindeki silahlar da yaygınlaşarak genç çocuklarımızın bellerinde gerçek ve kuru silahların bulunması korkutuyor hepimizi.

Güzide ilçemiz Bismil’deki nişan ve düğünlerde havaya silah sıkılmasının insanlık için büyük bir tehlike arz etmektedir. Düğünde havaya silah sıkarak, kime, neyi ispatlamaya çalışıyoruz, bir kez daha düşünmeliyiz. Kalabalık bir ortamda havaya ateş edildiği anda herkes o adama bakacak o adam havasını atarak insanlığın can güvenliğini tehlikeye atmak vicdana sığmaz. Sevinirken insanların ölmesine gerek yok. Sevinirken mutluluğa kurşun sıkmayın lütfen. Havaya ateş etmek isteyenlere tetiğe basmadan önce bir kez daha düşünmeleri gerekir.

Düğün, nişan gibi törenlerde havaya silah sıkılmasının düğünü sabote edilmektedir. Hiç kimseyi düşünmeden hiçbir kuralı tanımadan, hasta mı var, çocuk mu uyuyor veyahut birinin canına veya malına zarar mı veririz demeden, bunlar düşünülmeden havaya ateş ediyoruz. Mahallede silahla havaya ateş edilerek, toplumun genel güvenliğini tehlikeye atmak bir yana havaya sıkılan her merminin ekonomik bir bedeli vardır. Hava atılan yüzlerce mermi heba edileceğine damat gelin gencimize takı takmak daha çok katkı sağlamak makbule geçmez mi?

Yılda yüzlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan, düğün, nişan maç ve benzeri kutlamalarda havaya silah sıkma çılgınlığına karşı çağrıda bulunmak istiyorum. “ Düğün ve nişan için bastırılan davetiyelerin üzerine silah getirilmemesi ve davetiyelerin arka yüzüne de ”Ateşli Silah Kullanmak yasaktır.” diye uyarmalıyız.

Son olarak; Sevgili Bismil halkı toplum olarak düğünlerde silah sıkmak gibi bir geleneğimiz olmamalıdır. Gelecek nesillerimize daha iyi bir miras bırakarak onların can ve mal güvenliğini sağlamak hepimizin görevidir. Bütün vatandaşlarımıza en güzel düğünleri sevdikleriyle yaşamaları temennisiyle dikkatli ve kontrollü olmalarını tavsiye ediyor, herkesin şiddet içeren sevinç gösterilerinden uzak durmalarını istiyorum.