Tarih sayfalarına baktığımızda tüm insalık büyük imtihanlardan geçmiştir. Kimler geçmemişki bu büyük imtihandan. Peygamberler hayatına baktığımızda en büyük imtihandan onlar geçmiştir.

Hz Adem (A.s) ağaçtan yemesiyle , yer yüzünde Kabil, Habili öldürmesiyle evladı ile başlayan Hz Adem (A.s) evlat acısı imtihanı. Gece gündüz, gizli açık azgın ve zalim olan kavmine tebliğ ederek Allah'ın emir ve yasaklarını anlatan Hz Nuh (A.s) Eşi ve oğlu iman etmemiş olması tufandan oğlu gözleri önende ölümesi ile olan imtihanı. Memleketinde fuhuşatın diz boyu olduğu, erkek erkeğe bu tür sapkınlık ilk defa bu kavim içinde görülmüştür. İman etmeyen Hz Lut peygamberin eşi de Lût kavmiyle beraber helak olmuştur. Ateşle ve oğlu ile imtihana tabi tutalan Hz İbrahim. Zindan züleyhanın istediğinden daha hayırlıdır diyen Hz Yusuf as zindanda geçen bir ömür zindan imtihanı. Hz Yakubun yılarca evlat acısı ile imtihanı. Ve son peygamber Hz Muhammed sav gerek kâfir olan amcası gerekse zalim ve azgın olan müşriklerle olan mücadelesi. En zor günlerinde Ona destek olan ilk eşini Hz Hatice ve erkek evlatlarıyla imtihan edilmesi.

Bu imhitan peygamberlerle sonmu buldu. Hayır bu dünya imtihanı kıyamete kadar devam edecektir. Asrımızın müvahhitleri Hz Yusuf as gibi ömrünün baharında gençlik yılarını zindanlarda geçirdi. Çocuklarına hasret Hz Yakup misali. Eğer kanım ile ayakta duracaksa ceddim Muhammed'in Dini Durmayın Kılıçlar Doğrayın bedenimi diyen Hz Hüseyin destanı. Allah'ın dinini insanlara anlatmak için köy köy kasaba kasa dolaşan ve kanını ümmete hediye eden asırın Hüseyni.

Allah cc bakara 124 ayetinde

"Yoksa ey mü’minler! Sizden önceki mü’minlerin başına gelenler sizin de başınıza gelmeden, onların yaşadıkları sıkıntıları çekmeden cennete girebileceğinizi mi sandınız? Onlara öyle ezici fakirlikler, öyle kımıldatmayan sıkıntılar dokundu ve öylesine sarsıldılar ki, sonunda peygamber ve yanındaki mü’minler: “Allah’ın yardımı ne zaman?” diyecek hale geldiler. Şunu bilin ki, Allah’ın yardımı pek yakındır."