Hayırlı Ramazanlar, Ramazan ayında iftarda ne yapsam, bugün ne yapsam diye düşünüyorsanız. Bu yazımıza göz atmanız gerek…

İftara ne yapsam telaşına son, İftar menüsüne neler eklenebilir? Ramazan ayında ne yenilmeli nasıl beslenilmeli?

İftara ne pişirsem, hangi yemeğin yanına ne gider, menü nasıl oluşturulur diye düşünmekten bıkanlar için iftar menüsü.

İşte bugünün iftar menüsü;

Sütlü Şehriye Çorbası Tarifi

Malzemeler

1 su bardağı arpa veya tel şehriye,

1 yemek kaşığı domates salçası,

1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber,

1 yemek kaşığı tereyağı,

4-5 su bardağı su,

1 su bardağı süt,

2 tatlı kaşığı kuru nane,

Tuz.

Hazırlanışı

Tereyağını derin bir tencerede eritin,

İçine salçayı ekleyip kavurun,

Toz biberi ekleyip karıştırın,

Üzerine suyu ekleyip tortu kalmayana kadar karıştırın,

Şehriyeleri de ekleyip yumuşayana kadar sık sık karıştırarak pişirin,

Şehriyeler pişince sütünü ekleyip bir taşım daha kaynatın,

Ateşten almadan tuzunu ve naneyi ekleyip karıştırın.

Fırında İç Pilavlı Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

 

4 adet tavuk kalça,

1 su bardağı pirinç,

1 adet soğan,

1 yemek kaşığı tereyağı,

1 yemek kaşığı zeytinyağı,

1 çay kaşığı salça,

1 yemek kaşığı çam fıstığı,

1 yemek kaşığı kuş üzümü,

1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz,

1 silme çay kaşığı tarçın,

1/2 çay kaşığı karabiber,

1 tepeleme çay kaşığı yenibahar,

1 çay kaşığı şeker,

Tuz,

1,5 su bardağı sıcak su.

Hazırlanışı

Tavuk kalçaları uygun boyutlu bir fırın tepsisine alın,

Üzerlerine zeytinyağı ve tuz gezdirin,

200 derecede önceden ısıtılmış fırına verip kızarana kadar pişirin,

Bu sırada pilav için soğanı yemeklik doğrayın,

Tereyağı ve zeytinyağını bir tavada kızdırıp soğanları ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun,

Fıstıkları ekleyip 1-2 dk. daha kavurun,

Salçayı ekleyip kavurun,

Yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinçleri ekleyip birkaç dakika kavurun,

Maydanoz, şeker, kuş üzümü, baharatlar ve tuzu ekleyip karıştırın ve ateşten alın,

Pilav harcını pişen tavukların aralarına paylaştırın,

Suyu ekleyip üzerini bir yağlı kağıtla örtün,

Fırına verip suyunu çekene kadar pişirin,

Yağlı kağıdı çıkarıp beş dakika daha fırında tutun ve fırından çıkarın.

Havuçlu Mor Lahana Salatası

Malzemeler

1 adet orta boy havuç,

1 küçük boy mor lahananın yarısı,

1 su bardağı konserve mısır (şart değil),

1 avuç kıyılmış maydanoz,

1/2 limonun suyu,

2 yemek kaşığı zeytinyağı,

Tuz.

Hazırlanışı

Havuçları soyup rendenin kalın tarafıyla rendeleyin,

Çok az limon sıkıp az tuz ilavesiyle harmanlayın,

Mor lahanayı ince ince kıyın,

Kalan limon suyunun tamamını üzerine sıkın,

Tuz ekleyerek yumuşayana kadar yoğurun,

Servis tabağına bir sıra havuç, bir sıra mor lahana, bir sıra mısır, bir sıra maydanoz olacak şekilde dizin,

Üzerine zeytinyağı gezdirin.

Şekerpare Tarifi

Malzemeler

 

200 g oda sıcaklığında tereyağı,

3/4 su bardağı irmik,

1/2 su bardağı pudra şekeri,

2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak),

2 yemek kaşığı yoğurt,

1 yemek kaşığı sirke,

3,5-4 su bardağı un,

1 çay kaşığı karbonat,

1 paket vanilya.

Şerbeti için;

4 su bardağı toz şeker,

4,5 su bardağı su,

1 dilim limon (suyu sıkılmayacak).

Hazırlanışı

Derin bir kapta yoğurt, sirke ve karbonatı karıştırın ve 1 dk bekleyin,

Tereyağı, 1 yumurta, 1 yumurta akı, pudra şekeri, vanilya ve irmiği ekleyip hepsini güzelce karıştırın,

Azar azar unu ekleyerek yoğurmaya başlayın,

Oyun hamuru kıvamı alana kadar un ekleyerek yoğurun,

Hamurdan cevizden küçük parçalar koparıp ince uzun şekil verip üzerinden hafifçe bastırın,

Üzerlerine kenara ayırdığınız yumurta sarısını sürün,

Çatalla fazla bastırmadan çizik atın,

180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin,

Şerbet için su, şeker ve limonu tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırın,

Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte kendi halinde 10-15 dk kaynatıp altını kapatın,

2 dk ilk sıcağının çıkmasını bekleyip sıcağa yakın ılık şekerparelerin üzerine dökün ve üzerine bir tepsi kapatın,

Şekerparelerin alt tarafı şerbeti çektikten sonra ters çevirip yine tepsiyi üstüne kapatın ve soğuyana kadar (benim tavsiyem 1 gece) bekleyin,

Şerbeti iyice çektikten sonra üzerlerine çekilmiş antep fıstığı serperek servis yapın.